Om rasen Bichon Havanais

Bittelitt om rasen...

Her vil jeg ikke gå i dybden på opprinnelse og rasestandard. Det kan du lese mer om på Norsk Bichon Havanais Klubb sin hjemmeside, for der står det så godt beskrevet :) Men en havanais er en oversosial ;) hund. Den elsker å være med overalt. Jeg leste et sted at om du ikke finner din havanais, kan du bare snu deg fort rundt - for der står den. Sånn er det her i hus. Lindy dilter med oss overalt. Så vil du eie en havanais må du ha TID til den og takle å ha en som forfølger deg :) Rasen er livlig og glad. Elsker å bli trent og få godbiter. De er glad i barn, men det skal læres gjensidig respekt så både hund og barn har det fint i sammen. Den er lettlært, glad og oppfinnsom. Lindy er avogtil en tyv...

Dorullen... nei den har jeg ikke sett...

...Når Lindy er en tyv er hun dorull-Lindy. Vi har blitt veldig nøye med å ikke ha doruller stående på gulvet, men dorull-Lindy er utspekulert og fisker de utifra dorull-holderen. Vi må huske å lukke badedøren. Med andre ord er en havanais leken og oppfinnsom ;)

Må du bade du ?

Det er MYE pelsstell med en havanais. Det krever mye tid, skikkelige produkter og riktig utstyr ! De røyter ikke, men pelsen knuter og tover seg innenfra. Lindy er vår første havanais, og selv om vi var innstilt på pelsstell var det mye mer enn vi trodde. Dette skal du tenke grundig igjennom før du skaffer en havanais. Men har du interesse for pelstell og TID kan du se frem til hyggelige kosestunder med dette. Noen velger også å klippe de ned, men det går ikke for hunder som skal på utstilling. Pelsen krever også fortsatt mye stell om den er helt kort.

Husk at når man har hund har man hund hele året !

Her er noe å tenke på...

Man har hund i ferier også. Har man da noen som kan hjelpe å passe hvis det ikke er mulig å ta den med dit man vil ? Det koster å sette de på kennel, og ikke alle hunder trives med det.

Påske, sol, fjellet,kulde... Er du og hunden utstyrt for dette ? 

Sommervarmen er en stor utfordring. Man skal ALDRI gå fra hund i bilen på sommeren. Et kaldt parkeringshus kan være til hjelp. Desverre hører vi hvert år om tragiske utfall der hunder har blitt etterlatt i biler og dødd. Eieren skulle bare, men så ble det kø i kassa m.m.

Gå tur på varme dager er ikke bra for hunden. Da må man enten gå tidlig eller sent. Varm asfalt er grusomt for hundepotene. Vi løste dette i sommer med å ha solreflekterende teppe over  luftig stålbur som stod i sykkelvogna, slik at hundene fikk ligge inni i skyggen med burvifte på og selvfølgelig vann ! Ikke glem at hunden skal alltid ha tilgang til vann. Vi har også drikkeskåler med antisølekant med i bilen.

17 mai tror jeg ikke mange hunder trives med tog og oppstyr. Gå i kø i byen og kanskje bli tråkket på. Vi synes også noen ganger det er mye støy, husk at hundene hører bedre enn oss ! Hunden har det best hjemme.

Nyttårsaften går man ikke fra hundene sine. Er du klar for å droppe rakettfesten og heller holde hunden med selskap ? Man lufter aldri en hund kl. 24.00 og ellers disse dagene alltid i bånd ! Plutselig skyter noen raketter og mange har mistet sine kjære firbente på denne måten.

En hund er også arbeid, skitne poter , møkkete hund, og vasker du hundens mat og vannskål hver dag som du gjør med din egen ? En hund har sin do ute, det er vårt ansvar at doen er tilgjengelig. En valp kan ta tid å få husren. Har du tid til å ta den jobben ?

Hvis hunden blir syk er det viktig å ha forsikring ! Dyrleger er aldri billig.

En hund lever i 10-15 år, investerer du i kurs et år eller to  (gjerne mer) vil de neste årene bli til glede for dere begge. Det er viktig å sosialisere og aktivisere sin hund !

HUNDEN ER MENNESKETS BESTE VENN, ER DU HUNDENS BESTE VENN ?